Rentades nasals en els nadons: per què són fonamentals

Des de la primera inhalació que realitzem en néixer, el sistema respiratori comença a introduir aire en els pulmons. Les fosses nasals són les encarregades que el flux d’aire que inspirem compleixi amb certes propietats. El seu paper és molt important, ja que s’encarreguen de filtrar l’aire a la recerca de partícules nocives, condicionen l’aire inhalat perquè arribi als pulmons a la temperatura i humitat adequada entre moltes altres funcions.

Els nens petits, i sobretot els nadons, són propensos a presentar trastorns respiratoris que no permeten que ingressin l’aire als seus pulmons correctament.

Sabies que els nadons, fins als sis mesos d’edat, no són capaços de respirar per la boca?

És per això que el nas es converteix en un dels llocs amb major resistència al pas de l’aire en el cas dels nens. La importància de mantenir el seu nas net es torna una necessitat: qualsevol obstrucció pot impedir que el nadó respiri correctament, comportant múltiples conseqüències com a dificultats per a dormir o per a menjar.

A més, fins als dos primers anys d’edat la respiració generalment acostuma a ser nasal per a compatibilitzar-se simultàniament amb la succió i la deglució.

Les rentades nasals són fonamentals per a qualsevol bebè

Ja no només beneficien a la seva respiració, sinó que com hem comentat prèviament, ajudaran al seu cicle de son i milloraran les preses dels menjars. Cal destacar, a més, que els nens no són capaços de sonar-se el nas de manera òptima fins a aproximadament els cinc anys. Per això, recomanem realitzar regularment rentades nasals amb sèrum fisiològic per a garantir la dissolució dels mocs i les secrecions pertinents.

Les rentades nasals són processos totalment segurs i simples, encara que hi ha vegades que els nens no els toleren massa bé. El millor moment per a realitzar aquestes rentades serà quan el nen estigui més tranquil, com per exemple després de realitzar els seus menjars o després del bany.